Id kategorii - 192
Itemid - 312
view - article
id - 807
referer - http://aktywniepozdrowie.pl/sniadania-na-wynos/wrzesien/tydzien-1/807-poniedziaek
uri - /sniadania-na-wynos/wrzesien/tydzien-1/807-poniedziaek
boś

ZOBACZ

Programy
i kampanie Fundacji

WSZYSTKIE TREŚCI NA PORTALU POWSTAJĄ WE WSPÓŁPRACY Z WIODĄCYMI OŚRODKAMI NAUKOWO-BADAWCZYMI

pointer_zobaczZdrowo jem, więcej wiem!
projekt edukacyjny

pointer_zobaczPostaw na słońce
konkurs badawczy

pointer zobaczTradycyjny sad
konkurs grantowy

pointer zobaczFilmeko
konkurs filmowy

pointer zobaczAkademia Fundacji BOŚ
konkurs grantowy

Więcej…

Aktualna kampania

PG baner strona APZ

Piramida zdrowego
żywienia

Zobacz co kryje się pod każdym
piętrem piramidy

boś

Postaw na Słońce

PNS 7 logo

Proszę zarejestrować się w serwisie przed zapiseaniem się na listę wysyłkową.
No account yet? Register

Poniedziałek

drugie_sniadanie_t_01_01_twarozek_sucharki_sliwki_woda Poniedziałek

 

 

  • Twarożek z tartym jabłkiem
  • Sucharki pełnoziarniste
  • Garść śliwek węgierek
  • Woda źródlana niegazowana

 

 

 

 

Twarożek z tartym jabłkiem
Składniki na 4 porcje: 

  • kostka twarożku chudego (200 g)
  • 1 łyżka miodu
  • 1 tarte jabłko
  • sok z ½ cytryny
  • 2 łyżki rodzynek
  • 1 łyżka śmietany
  • 1 łyżka płatków migdałowych
  • cynamon, imbir, kardamon

Twarożek rozgnieć widelcem, jabłko zetrzyj na tarce i od razu skrop sokiem z cytryny, żeby nie ściemniało. Miód wymieszaj ze śmietaną. Dopraw przyprawami (według uznania). Rodzynki namocz na chwilę w ciepłej wodzie, dobrze je odsącz. Płatki migdałowe możesz podprażyć na suchej patelni. Wszystkie składniki wymieszaj i połącz z sosem śmietanowym.

 

Składnik

Jednostki

Ilość

Energia

Kcal

284

Węglowodany

g

54,7

Białko

g

14,0

Tłuszcz

g

3,5

Błonnik pokarmowy

g

6,1

 

talerz_zielony

Posiłek bogaty w:

białko

wapń, magnez, żelazo,
cynk, miedź

witaminę E, B1,
B2, B6, B12

talerze_rozowy

Posiłek ubogi w:

cholesterol

tłuszcz 

 

Kalkulator zdrowia dziecka

Kalkulator zdrowia dziecka

Diety w rytmie fit
Higieniczna Kuchnia - W Polsce wciąż wolimy jadać w domu niż na mieście. Być może dlatego, że wyjście do restauracji traktujemy jako coś specjalnego i rezerwujemy na szczególne okazje. A może dlatego, że boimy się żywności niewiadomego pochodzenia i zatruć pokarmowych? Jednak musimy zdawać sobie sprawę, że większe niebezpieczeństwo zatrucia czyha na nas we własnej kuchni!