Id kategorii - 195
Itemid - 389
view - article
id - 820
referer - http://aktywniepozdrowie.pl/sniadania-na-wynos/wrzesie/tydzie-4/820-czwartek233
uri - /sniadania-na-wynos/wrzesie/tydzie-4/820-czwartek233
boś

ZOBACZ

Programy
i kampanie Fundacji

WSZYSTKIE TREŚCI NA PORTALU POWSTAJĄ WE WSPÓŁPRACY Z WIODĄCYMI OŚRODKAMI NAUKOWO-BADAWCZYMI

pointer_zobaczZdrowo jem, więcej wiem!
projekt edukacyjny

pointer_zobaczPostaw na słońce
konkurs badawczy

pointer zobaczTradycyjny sad
konkurs grantowy

pointer zobaczFilmeko
konkurs filmowy

pointer zobaczAkademia Fundacji BOŚ
konkurs grantowy

Więcej…

Aktualna kampania

PG baner strona APZ

Piramida zdrowego
żywienia

Zobacz co kryje się pod każdym
piętrem piramidy

boś

Postaw na Słońce

PNS 7 logo

Proszę zarejestrować się w serwisie przed zapiseaniem się na listę wysyłkową.
No account yet? Register

Czwartek


drugie_sniadanie_t_04_05_kasza_gryczana_brzoskwinia_kefirCzwartek

  • Sałatka z selera i gruszki
  • Grzanka z połowy bułki grahamki
  • Kartonik soku marchwiowo-jabłkowo-brzoskwiniowego (200 ml)

Sałatka z selera i gruszki
Składniki na 4 porcje:

  • 1 seler korzeniowy
  • 2 twarde gruszki
  • 10 orzechów włoskich
  • Sok z ½ cytryny
  • 1 łyżeczka majonezu
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • Sól, pieprz

Jogurt wymieszaj z majonezem, posól i popieprz do smaku. Selera dokładnie umyj, obierz i zetrzyj na drobnej tarce. Umyte gruszki pokrój w małą kostkę. Orzechy posiekaj. W miseczce ułóż składniki, skrop sokiem z cytryny i polej sosem.

Składnik

Jednostki

Ilość

Energia

Kcal

291

Węglowodany

g

56,9

Białko

g

6,9

Tłuszcz

g

8,9

Błonnik pokarmowy

g

11,5

talerz_zielony

Posiłek bogaty w:

białko

potas, magnez, żelazo,
cynk, miedź

witaminę A, E, B1, B2,
PP, B6 i C

talerze_rozowy

Posiłek ubogi w:

tłuszcz

cholesterol

Kalkulator zdrowia dziecka

Kalkulator zdrowia dziecka

Diety w rytmie fit
Higieniczna Kuchnia - W Polsce wciąż wolimy jadać w domu niż na mieście. Być może dlatego, że wyjście do restauracji traktujemy jako coś specjalnego i rezerwujemy na szczególne okazje. A może dlatego, że boimy się żywności niewiadomego pochodzenia i zatruć pokarmowych? Jednak musimy zdawać sobie sprawę, że większe niebezpieczeństwo zatrucia czyha na nas we własnej kuchni!