Id kategorii - 192 Itemid - 386 view - article id - 806 referer - http://aktywniepozdrowie.pl/sniadania-na-wynos/wrzesie/tydzie-1/806-pitek219 uri - /sniadania-na-wynos/wrzesie/tydzie-1/806-pitek219
miąższ (bez soku i pestek) z 1 dojrzałego pomidora
4 łyżki tartego parmezanu
ząbek czosnku
rozmaryn, sól
oliwa z oliwek
Kurki opłucz i dokładnie osusz. Odłóż kilka najmniejszych, resztę posiekaj. Ryż ugotuj w bulionie wg przepisu. Na patelni rozgrzej oliwę i podduś cebulę pokrojoną w bardzo drobną kostkę. Dodaj kurki i smaż jeszcze ok 1 min. Na koniec dorzuć miąższ z pomidorów. Wszystko wymieszaj z ryżem i parmezanem. Na oddzielnej patelni podsmaż czosnek z rozmarynem – ok. pół minuty. Dodaj całe kurki i smaż mieszając jeszcze 2 minuty. Tak obsmażone całe kurki ułóż na ryżu.
Składnik
Jednostki
Ilość
Energia
Kcal
275
Węglowodany
g
45,0
Białko
g
8,3
Tłuszcz
g
10,0
Błonnik pokarmowy
g
7,4
Posiłek bogaty w:
białko
potas, wapń, magnez, żelazo, cynk, miedź
witaminę A, D, E, B1, B2, PP, B6, B12, C i foliany