Id kategorii - 108
Itemid - 345
view - article
id - 669
referer - http://aktywniepozdrowie.pl/sniadania-na-wynos/styczen/tydzien-3/669-czwartek
uri - /sniadania-na-wynos/styczen/tydzien-3/669-czwartek
boś

ZOBACZ

Programy
i kampanie Fundacji

WSZYSTKIE TREŚCI NA PORTALU POWSTAJĄ WE WSPÓŁPRACY Z WIODĄCYMI OŚRODKAMI NAUKOWO-BADAWCZYMI

pointer_zobaczZdrowo jem, więcej wiem!
projekt edukacyjny

pointer_zobaczPostaw na słońce
konkurs badawczy

pointer zobaczTradycyjny sad
konkurs grantowy

pointer zobaczFilmeko
konkurs filmowy

pointer zobaczAkademia Fundacji BOŚ
konkurs grantowy

Więcej…

Aktualna kampania

PG baner strona APZ

Piramida zdrowego
żywienia

Zobacz co kryje się pod każdym
piętrem piramidy

boś

Postaw na Słońce

PNS 7 logo

Proszę zarejestrować się w serwisie przed zapiseaniem się na listę wysyłkową.
No account yet? Register

Czwartek

drugie_sniadanie_t_03_04_salatka_kiwi_sokCzwartek

  • Sałatka brokułowo-pieczarkowa
  • Kiwi
  • Sok pomarańczowy

Sałatka brokułowo-pieczarkowa

Składniki na 8 porcji:

  • 500 g brokułów
  • 300 g pieczarek
  • 1 puszka kukurydzy
  • 4 jajka
  • 1 czerwona cebula

sos:

  • 2 łyżki majonezu,
  • 1 łyżka jogurtu greckiego,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • świeżo zmielony pieprz, sól, cukier do smaku

Jajka ugotuj na twardo. Brokuły podziel na różyczki, pieczarki pokrój w podobnej wielkości kawałki. Wrzuć na osoloną, wrzącą wodę i gotuj ok. 4 - 5 minut (nie rozgotuj!). Odcedź i wrzuć na 2 minuty do garnka z lodowatą wodą (wtedy brokuły są jędrne i zielone). Cebulę pokrój w kostkę, dodaj odsączoną kukurydzę, brokuły, pieczarki, posiekane jajka. Wymieszaj z sosem i odstaw na 1 godzinę.

Składnik

Jednostki

Ilość

Energia

Kcal

271

Węglowodany

g

46,2

Białko

g

8,9

Tłuszcz

g

7,9

Błonnik pokarmowy

g

5,5

talerz_zielony

Posiłek bogaty w:

białko

potas, magnez, żelazo,
cynk, miedź

witaminę A, D, E, B1, B2, PP, B6, foliany, B12, C

talerze_rozowy

Posiłek ubogi w:

tłuszcz

sód

Kalkulator zdrowia dziecka

Kalkulator zdrowia dziecka

Diety w rytmie fit
Higieniczna Kuchnia - W Polsce wciąż wolimy jadać w domu niż na mieście. Być może dlatego, że wyjście do restauracji traktujemy jako coś specjalnego i rezerwujemy na szczególne okazje. A może dlatego, że boimy się żywności niewiadomego pochodzenia i zatruć pokarmowych? Jednak musimy zdawać sobie sprawę, że większe niebezpieczeństwo zatrucia czyha na nas we własnej kuchni!