Id kategorii - 104
Itemid - 345
view - article
id - 650
referer - http://aktywniepozdrowie.pl/sniadania-na-wynos/styczen/650-roda
uri - /sniadania-na-wynos/styczen/650-roda
boś

ZOBACZ

Programy
i kampanie Fundacji

WSZYSTKIE TREŚCI NA PORTALU POWSTAJĄ WE WSPÓŁPRACY Z WIODĄCYMI OŚRODKAMI NAUKOWO-BADAWCZYMI

pointer_zobaczZdrowo jem, więcej wiem!
projekt edukacyjny

pointer_zobaczPostaw na słońce
konkurs badawczy

pointer zobaczTradycyjny sad
konkurs grantowy

pointer zobaczFilmeko
konkurs filmowy

pointer zobaczAkademia Fundacji BOŚ
konkurs grantowy

Więcej…

Aktualna kampania

PG baner strona APZ

Piramida zdrowego
żywienia

Zobacz co kryje się pod każdym
piętrem piramidy

boś

Postaw na Słońce

PNS 7 logo

Proszę zarejestrować się w serwisie przed zapiseaniem się na listę wysyłkową.
No account yet? Register

Środa

drugie_sniadanie_t_03_03_salatka_jablko_herbataŚroda

  • Sałatka z pieczonym kurczakiem
  • Zielone jabłko
  • Herbatka owocowa

Sałatka z pieczonym kurczakiem

Składniki na 8 porcji:

  • 200 g makaronu świderki
  • Mięso z połówki pieczonego kurczaka (z grilla, z piekarnika, wędzonego…)
  • 30 g suszonych pomidorów
  • 1 puszka kukurydzy
  • 2 marchewki
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • Sok z ½ cytryny
  • Musztarda słodka
  • Oliwa z oliwek
  • Sól, pieprz

Makaron ugotuj al dente, kurczaka obierz z mięsa, rozdrobnij na małe kawałki. Warzywa wymieszaj z makaronem i mięsem. Przygotuj sos – wymieszaj oliwę z musztardą i sokiem z cytryny. Połącz sałatkę z sosem i dopraw do smaku.

Składnik

Jednostki

Ilość

Energia

Kcal

262

Węglowodany

g

44,3

Białko

g

9,2

Tłuszcz

g

7,6

Błonnik pokarmowy

g

5,5

talerz_zielony

Posiłek bogaty w:

białko

magnez, żelazo, cynk i miedź

witaminę E, PP, B6

talerze_rozowy

Posiłek ubogi w:

tłuszcz

cholesterol

sód

Kalkulator zdrowia dziecka

Kalkulator zdrowia dziecka

Diety w rytmie fit
Higieniczna Kuchnia - W Polsce wciąż wolimy jadać w domu niż na mieście. Być może dlatego, że wyjście do restauracji traktujemy jako coś specjalnego i rezerwujemy na szczególne okazje. A może dlatego, że boimy się żywności niewiadomego pochodzenia i zatruć pokarmowych? Jednak musimy zdawać sobie sprawę, że większe niebezpieczeństwo zatrucia czyha na nas we własnej kuchni!