Id kategorii - 134
Itemid - 312
view - article
id - 905
referer - http://aktywniepozdrowie.pl/sniadania-na-wynos/sierpien/tydzien-4/905-czwartek
uri - /sniadania-na-wynos/sierpien/tydzien-4/905-czwartek
boś

ZOBACZ

Programy
i kampanie Fundacji

WSZYSTKIE TREŚCI NA PORTALU POWSTAJĄ WE WSPÓŁPRACY Z WIODĄCYMI OŚRODKAMI NAUKOWO-BADAWCZYMI

pointer_zobaczZdrowo jem, więcej wiem!
projekt edukacyjny

pointer_zobaczPostaw na słońce
konkurs badawczy

pointer zobaczTradycyjny sad
konkurs grantowy

pointer zobaczFilmeko
konkurs filmowy

pointer zobaczAkademia Fundacji BOŚ
konkurs grantowy

Więcej…

Aktualna kampania

PG baner strona APZ

Piramida zdrowego
żywienia

Zobacz co kryje się pod każdym
piętrem piramidy

boś

Postaw na Słońce

PNS 7 logo

Proszę zarejestrować się w serwisie przed zapiseaniem się na listę wysyłkową.
No account yet? Register

Czwartek

drugie_sniadanie_t_04_04_placki_pasta_papryka_marchewka_herbatkaCzwartek

  • Placki otrębowe
  • Pasta marchewkowa
  • Pół papryki pokrojonej w paski
  • Marchewka pokrojona w paski
  • Butelka herbatki owocowej

Placki otrębowe:

  • 1 jajko
  • 2 łyżki serka kanapkowego naturalnego
  • 4 łyżki otrąb mieszanych
  • ½ łyżeczki oleju

Jajko roztrzep, wymieszaj z serkiem i otrębami. Smaż na teflonowej patelni, delikatnie nasmarowanej olejem (rozprowadź olej po patelni za z pędzelka lub papierowego ręcznika).

Pasta marchewkowa
Składniki na 4 łyżki:

  • 1 średnia marchewka 
  • Ser żółty
  • 1 płaska łyżka majonezu
  • 1 mały ząbek czosnku

Obraną marchewkę i ser żółty zetrzyj na tarce na drobnych oczkach. Dodaj zgnieciony ząbek czosnku i majonez. Dokładnie wymieszaj.

Składnik

Jednostki

Ilość

Energia

Kcal

263

Węglowodany

g

37,4

Białko

g

11,7

Tłuszcz

g

9,8

Błonnik pokarmowy

g

5,5

talerz_zielony

Posiłek bogaty w:

białko

potas, wapń, magnez,
żelazo, cynk, miedź

witaminę A, E, B1, B2,
PP, B6, B12, C i foliany


Kalkulator zdrowia dziecka

Kalkulator zdrowia dziecka

Diety w rytmie fit
Higieniczna Kuchnia - W Polsce wciąż wolimy jadać w domu niż na mieście. Być może dlatego, że wyjście do restauracji traktujemy jako coś specjalnego i rezerwujemy na szczególne okazje. A może dlatego, że boimy się żywności niewiadomego pochodzenia i zatruć pokarmowych? Jednak musimy zdawać sobie sprawę, że większe niebezpieczeństwo zatrucia czyha na nas we własnej kuchni!