Id kategorii - 133
Itemid - 312
view - article
id - 900
referer - http://aktywniepozdrowie.pl/sniadania-na-wynos/sierpien/tydzien-3/900-wtorek
uri - /sniadania-na-wynos/sierpien/tydzien-3/900-wtorek
boś

ZOBACZ

Programy
i kampanie Fundacji

WSZYSTKIE TREŚCI NA PORTALU POWSTAJĄ WE WSPÓŁPRACY Z WIODĄCYMI OŚRODKAMI NAUKOWO-BADAWCZYMI

pointer_zobaczZdrowo jem, więcej wiem!
projekt edukacyjny

pointer_zobaczPostaw na słońce
konkurs badawczy

pointer zobaczTradycyjny sad
konkurs grantowy

pointer zobaczFilmeko
konkurs filmowy

pointer zobaczAkademia Fundacji BOŚ
konkurs grantowy

Więcej…

Aktualna kampania

PG baner strona APZ

Piramida zdrowego
żywienia

Zobacz co kryje się pod każdym
piętrem piramidy

boś

Postaw na Słońce

PNS 7 logo

Proszę zarejestrować się w serwisie przed zapiseaniem się na listę wysyłkową.
No account yet? Register

Wtorek

drugie_sniadanie_t_03_02_bajgle_papryka_sokWtorek

  • Bajgle z pastą z papryki i suszonych pomidorów
  • Paski papryki
  • Sok pomarańczowy

Pasta z papryki i suszonych pomidorów

Składniki na 6 porcji:

  • 1 czerwona papryka
  • 8 suszonych pomidorów
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 listki bazylii
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka płatków z papryki

Paprykę włóż do rozgrzanego piekarnika. Wyjmij, kiedy skórka zacznie się zwijać. Następnie włóż paprykę do foliowej torebki . Po 15 minutach wyjmij paprykę, zdejmij z niej skórkę i pokrój w paski. Wszystkie składniki zmiksuj w blenderze do uzyskania gładkiej masy.

Bajgle

Składniki na 12 porcji:

Ciasto na 12 sztuk:

  • 100 g mąki pszennej
  • 75 ml mleka
  • 1 jajko
  • ¼ torebki drożdży w proszku
  • 1 łyżki oliwy
  • ½ łyżeczka soli
  • Szczypta cukru
  • 1 łyżki masła do posmarowania formy 

Mleko podgrzej i lekko ubij z jajkiem oraz oliwą. Mąkę wymieszaj z drożdżami, cukrem i solą, wlej mleko z dodatkami, wyrób gładkie, elastyczne ciasto i odstaw na 30 minut w ciepłe miejsce. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj i wykrój z niego 12 krążków o średnicy 5 cm. Pośrodku każdego zrób dziurkę. Wszystkie krążki ułóż na blasze wysmarowanej masłem i odstaw na 20 minut do wyrośnięcia. Piecz 20 minut w temperaturze 175°C. Ostudź. Przekrój na dwa krążki i posmaruj pastą.

Składnik

Jednostki

Ilość

Energia

Kcal

283

Węglowodany

g

55,0

Białko

g

9,9

Tłuszcz

g

4,6

Błonnik pokarmowy

g

5,2

talerz_zielony

Posiłek bogaty w:

białko

potas, magnez, cynk,
żelazo, miedź

witaminę A, E, B1, B2,
PP, B6, foliany, B12 i C

talerze_rozowy

Posiłek ubogi w:

cholesterol

tłuszcz

sód 

Kalkulator zdrowia dziecka

Kalkulator zdrowia dziecka

Diety w rytmie fit
Higieniczna Kuchnia - W Polsce wciąż wolimy jadać w domu niż na mieście. Być może dlatego, że wyjście do restauracji traktujemy jako coś specjalnego i rezerwujemy na szczególne okazje. A może dlatego, że boimy się żywności niewiadomego pochodzenia i zatruć pokarmowych? Jednak musimy zdawać sobie sprawę, że większe niebezpieczeństwo zatrucia czyha na nas we własnej kuchni!