Id kategorii - 131
Itemid - 312
view - article
id - 889
referer - http://aktywniepozdrowie.pl/sniadania-na-wynos/sierpien/tydzien-1/889-roda
uri - /sniadania-na-wynos/sierpien/tydzien-1/889-roda
boś

ZOBACZ

Programy
i kampanie Fundacji

WSZYSTKIE TREŚCI NA PORTALU POWSTAJĄ WE WSPÓŁPRACY Z WIODĄCYMI OŚRODKAMI NAUKOWO-BADAWCZYMI

pointer_zobaczZdrowo jem, więcej wiem!
projekt edukacyjny

pointer_zobaczPostaw na słońce
konkurs badawczy

pointer zobaczTradycyjny sad
konkurs grantowy

pointer zobaczFilmeko
konkurs filmowy

pointer zobaczAkademia Fundacji BOŚ
konkurs grantowy

Więcej…

Aktualna kampania

PG baner strona APZ

Piramida zdrowego
żywienia

Zobacz co kryje się pod każdym
piętrem piramidy

boś

Postaw na Słońce

PNS 7 logo

Proszę zarejestrować się w serwisie przed zapiseaniem się na listę wysyłkową.
No account yet? Register

Środa

drugie_sniadanie_t_01_03_kurczak_marchewka_sokŚroda

  • Kurczak w sezamie
  • Marchewka pokrojona w słupki
  • Sok jabłkowy (200 ml)

Kurczak w sezamie

Składniki na 4 porcje:

  • 100 g ryżu brązowego
  • 1 filet z kurczaka
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki prażonego sezamu
  • 1 mała cebula
  • Oliwa z oliwek

Ryż ugotuj według przepisu, ostudź. Kurczaka pokrój w kostkę. W sosie sojowym rozpuść cukier i taką marynatę wymieszaj z kurczakiem. Cebulę pokrój w piórka. Oliwę rozgrzej na patelni. Najpierw podduś cebulę, dodaj kurczaka. Na koniec dorzuć sezam i duś jeszcze chwilę. Przestudzoną potrawkę wymieszaj z ryżem.

Składnik

Jednostki

Ilość

Energia

Kcal

277

Węglowodany

g

45,4

Białko

g

13,6

Tłuszcz

g

6,8

Błonnik pokarmowy

g

5,8

talerz_zielony

Posiłek bogaty w:

białko

potas, magnez, żelazo,
cynk, miedź

witaminę A, B1, B2, PP, B6

talerze_rozowy

Posiłek ubogi w:

tłuszcz

cholesterol

sód 

Kalkulator zdrowia dziecka

Kalkulator zdrowia dziecka

Diety w rytmie fit
Higieniczna Kuchnia - W Polsce wciąż wolimy jadać w domu niż na mieście. Być może dlatego, że wyjście do restauracji traktujemy jako coś specjalnego i rezerwujemy na szczególne okazje. A może dlatego, że boimy się żywności niewiadomego pochodzenia i zatruć pokarmowych? Jednak musimy zdawać sobie sprawę, że większe niebezpieczeństwo zatrucia czyha na nas we własnej kuchni!