Id kategorii - 131
Itemid - 312
view - article
id - 887
referer - http://aktywniepozdrowie.pl/sniadania-na-wynos/sierpien/tydzien-1/887-pitek
uri - /sniadania-na-wynos/sierpien/tydzien-1/887-pitek
boś

ZOBACZ

Programy
i kampanie Fundacji

WSZYSTKIE TREŚCI NA PORTALU POWSTAJĄ WE WSPÓŁPRACY Z WIODĄCYMI OŚRODKAMI NAUKOWO-BADAWCZYMI

pointer_zobaczZdrowo jem, więcej wiem!
projekt edukacyjny

pointer_zobaczPostaw na słońce
konkurs badawczy

pointer zobaczTradycyjny sad
konkurs grantowy

pointer zobaczFilmeko
konkurs filmowy

pointer zobaczAkademia Fundacji BOŚ
konkurs grantowy

Więcej…

Aktualna kampania

PG baner strona APZ

Piramida zdrowego
żywienia

Zobacz co kryje się pod każdym
piętrem piramidy

boś

Postaw na Słońce

PNS 7 logo

Proszę zarejestrować się w serwisie przed zapiseaniem się na listę wysyłkową.
No account yet? Register

Piątek

drugie_sniadanie_t_01_05_kanapka_ogorek_papryka_wodaPiątek

  • Kanapką z pastą tapenade
  • Ogórek, papryka czerwona i papryka żółta
  • Butelka wody niegazowanej

Pasta tapenade:

  • Mały słoiczek czarnych oliwek
  • 2 łyżki kaparów
  • Ząbki czosnku
  • 3-4 listki bazylii
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki oliwy
  • Sól, pieprz do smaku

W blenderze najpierw rozdrobnij czosnek, następnie dodaj resztę składników i wszystko zmiksuj na jednolitą masę.

Kanapka z tapenade:

  • 2 kromki chleba żytniego razowego
  • Kilka listków rukoli
  • Łyżka pasty tapenade
  • 2 plastry pomidora

Na jednej kromce rozsmaruj tapenadę, ułóż umyte listki rukoli i pomidora. Przykryj drugą kromką.

Składnik

Jednostki

Ilość

Energia

Kcal

279

Węglowodany

g

54,6

Białko

g

7,8

Tłuszcz

g

7,3

Błonnik pokarmowy

g

9,4

talerz_zielony

Posiłek bogaty w:

białko

potas, magnez, żelazo,
cynk, miedź

witaminę A, E, B1, B2, PP, B6, C i foliany

talerze_rozowy

Posiłek ubogi w:

cholesterol

Kalkulator zdrowia dziecka

Kalkulator zdrowia dziecka

Diety w rytmie fit
Higieniczna Kuchnia - W Polsce wciąż wolimy jadać w domu niż na mieście. Być może dlatego, że wyjście do restauracji traktujemy jako coś specjalnego i rezerwujemy na szczególne okazje. A może dlatego, że boimy się żywności niewiadomego pochodzenia i zatruć pokarmowych? Jednak musimy zdawać sobie sprawę, że większe niebezpieczeństwo zatrucia czyha na nas we własnej kuchni!