Id kategorii - 161
Itemid - 394
view - article
id - 936
referer - http://aktywniepozdrowie.pl/sniadania-na-wynos/padziernik/tydzie-4/936-czwartek326
uri - /sniadania-na-wynos/padziernik/tydzie-4/936-czwartek326
boś

ZOBACZ

Programy
i kampanie Fundacji

WSZYSTKIE TREŚCI NA PORTALU POWSTAJĄ WE WSPÓŁPRACY Z WIODĄCYMI OŚRODKAMI NAUKOWO-BADAWCZYMI

pointer_zobaczZdrowo jem, więcej wiem!
projekt edukacyjny

pointer_zobaczPostaw na słońce
konkurs badawczy

pointer zobaczTradycyjny sad
konkurs grantowy

pointer zobaczFilmeko
konkurs filmowy

pointer zobaczAkademia Fundacji BOŚ
konkurs grantowy

Więcej…

Aktualna kampania

PG baner strona APZ

Piramida zdrowego
żywienia

Zobacz co kryje się pod każdym
piętrem piramidy

boś

Postaw na Słońce

PNS 7 logo

Proszę zarejestrować się w serwisie przed zapiseaniem się na listę wysyłkową.
No account yet? Register

Czwartek

drugie_sniadanie_t_04_04_makaron_tunczyk_sokCzwartek

 

 

  • Makaron z tuńczykiem i cukinią
  • Sok pomarańczowy (200 ml)

Makaron z tuńczykiem i cukinią

Składniki na 6 porcji:

  • 300 g razowego makaronu
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym w oliwie
  • 50 g suszonych pomidorów
  • 1 duży pomidor
  • 50 g czarnych oliwek
  • 1 mała cukinia
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • świeży koper
  • sól, pieprz, chili
  • oliwa z oliwek

Makaron ugotuj al dente. Przepłucz zimną wodą i skrop oliwą. Cukinię pokrój w plastry i lekko opiecz na patelni grillowej lub na kratce w piekarniku. Suszone pomidory, oliwki, świeżego pomidora, koper posiekaj i połącz z makaronem, dodaj tuńczyka, przypraw do smaku oregano, solą, pieprzem i chili.

 

Składnik

Jednostki

Ilość

Energia

Kcal

275

Węglowodany

g

44,4

Białko

g

9,8

Tłuszcz

g

7,6

Błonnik pokarmowy

g

2,9

 

 

talerz_zielony

Posiłek bogaty w:

białko

potas, magnez, żelazo, cynk
i miedź, 

witaminę A, D, E, B1, B2, PP,
B6, foliany, B12 i C

talerze_rozowy

Posiłek ubogi w:

cholesterol

tłuszcz 

 

Kalkulator zdrowia dziecka

Kalkulator zdrowia dziecka

Diety w rytmie fit
Higieniczna Kuchnia - W Polsce wciąż wolimy jadać w domu niż na mieście. Być może dlatego, że wyjście do restauracji traktujemy jako coś specjalnego i rezerwujemy na szczególne okazje. A może dlatego, że boimy się żywności niewiadomego pochodzenia i zatruć pokarmowych? Jednak musimy zdawać sobie sprawę, że większe niebezpieczeństwo zatrucia czyha na nas we własnej kuchni!