Id kategorii - 113
Itemid - 355
view - article
id - 698
referer - http://aktywniepozdrowie.pl/sniadania-na-wynos/marzec/tydzien-4/698-pitek
uri - /sniadania-na-wynos/marzec/tydzien-4/698-pitek
boś

ZOBACZ

Programy
i kampanie Fundacji

WSZYSTKIE TREŚCI NA PORTALU POWSTAJĄ WE WSPÓŁPRACY Z WIODĄCYMI OŚRODKAMI NAUKOWO-BADAWCZYMI

pointer_zobaczZdrowo jem, więcej wiem!
projekt edukacyjny

pointer_zobaczPostaw na słońce
konkurs badawczy

pointer zobaczTradycyjny sad
konkurs grantowy

pointer zobaczFilmeko
konkurs filmowy

pointer zobaczAkademia Fundacji BOŚ
konkurs grantowy

Więcej…

Aktualna kampania

PG baner strona APZ

Piramida zdrowego
żywienia

Zobacz co kryje się pod każdym
piętrem piramidy

boś

Postaw na Słońce

PNS 7 logo

Proszę zarejestrować się w serwisie przed zapiseaniem się na listę wysyłkową.
No account yet? Register

Piątek

drugie_sniadanie_t_04_05_salatka_jablko_herbaraPiątek

  • Sałatka ryżowa z awokado
  • Jabłko
  • Herbatka owocowa bez cukru

Sałatka ryżowa z awokado

Składniki na 3 porcje:

  • 1 torebka  (100 g) brązowego ryżu
  • 1 dojrzałe awokado
  • sok z połowy cytryny
  • ½ puszki czerwonej fasoli
  • ½ pęczka dymki
  • łyżka posiekanych listków kolendry
  • 1 łyżka oliwy
  • sól, chili

Ryż ugotuj na sypko. Awokado obierz ze skórki, pokrój w kostkę i skrop odrobiną soku z cytryny. Fasolę osaczy z zalewy. Dymkę i kolendrę posiekaj. Wymieszać wszystkie składniki. Wlej resztę soku z cytryny, oliwę, dopraw chili i solą. Włóż na godzinę do lodówki.

Składnik

Jednostki

Ilość

Energia

Kcal

280

Węglowodany

g

50,2

Białko

g

6,1

Tłuszcz

g

10,2

Błonnik pokarmowy

g

9,5

talerz_zielony

Posiłek bogaty w:

białko

potas, magnez, żelazo, cynk i miedź

witaminę E, B1, PP, B6, foliany i C

talerze_rozowy

Posiłek ubogi w:

sód

cholesterol

Kalkulator zdrowia dziecka

Kalkulator zdrowia dziecka

Diety w rytmie fit
Higieniczna Kuchnia - W Polsce wciąż wolimy jadać w domu niż na mieście. Być może dlatego, że wyjście do restauracji traktujemy jako coś specjalnego i rezerwujemy na szczególne okazje. A może dlatego, że boimy się żywności niewiadomego pochodzenia i zatruć pokarmowych? Jednak musimy zdawać sobie sprawę, że większe niebezpieczeństwo zatrucia czyha na nas we własnej kuchni!