Id kategorii - 154
Itemid - 399
view - article
id - 601
referer - http://aktywniepozdrowie.pl/sniadania-na-wynos/listopad/tydzie-4/601-pitek56
uri - /sniadania-na-wynos/listopad/tydzie-4/601-pitek56
boś

ZOBACZ

Programy
i kampanie Fundacji

WSZYSTKIE TREŚCI NA PORTALU POWSTAJĄ WE WSPÓŁPRACY Z WIODĄCYMI OŚRODKAMI NAUKOWO-BADAWCZYMI

pointer_zobaczZdrowo jem, więcej wiem!
projekt edukacyjny

pointer_zobaczPostaw na słońce
konkurs badawczy

pointer zobaczTradycyjny sad
konkurs grantowy

pointer zobaczFilmeko
konkurs filmowy

pointer zobaczAkademia Fundacji BOŚ
konkurs grantowy

Więcej…

Aktualna kampania

PG baner strona APZ

Piramida zdrowego
żywienia

Zobacz co kryje się pod każdym
piętrem piramidy

boś

Postaw na Słońce

PNS 7 logo

Proszę zarejestrować się w serwisie przed zapiseaniem się na listę wysyłkową.
No account yet? Register

Piątek

drugie_sniadanie_t_04_05_salatka_grahamka_winogrona_wodaPiątek

  • Sałatka brokułowa
  • Pół bułki grahamki
  • Garść winogron
  • Mała butelka wody źródlanej

Sałatka brokułowa
Składniki na 4 porcje:

  • 500 g świeżych brokułów
  • ½ szklanki rodzynek
  • 3 łyżki pestek ze słonecznika
  • 2 łyżki posiekanej cebuli (najlepiej czerwonej)
  • 2 łyżki posiekanej kiełbaski podsuszanej
  • 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
  • 3 łyżeczki cukru
  • 1/2 łyżeczki octu winnego
  • Sól

Brokuły podziel na małe różyczki i podgotuj na parze. Pestki słonecznika upraż na patelni bez tłuszczu. Brokuły, cebulę, kiełbasę, rodzynki i pestki słonecznika wymieszaj ze sobą. Jogurt, cukier i ocet wymieszaj i dopraw. Sosem zalej sałatkę, odstaw do lodówki na pół godziny. Jedz z bułką pełnoziarnistą.

Składnik

Jednostki

Ilość

Energia

kcal

276

Węglowodany

g

52,2

Białko

g

10,0

Tłuszcz

g

5,8

Błonnik pokarmowy

g

6,9

talerz_zielony

Posiłek bogaty w:

białko

potas, wapń, magnez,
żelazo, cynk, miedź

witaminę A, E, B1, B2, PP, B6, C i foliany

talerze_rozowy

Posiłek ubogi w:

cholesterol

tłuszcz 

Kalkulator zdrowia dziecka

Kalkulator zdrowia dziecka

Diety w rytmie fit
Higieniczna Kuchnia - W Polsce wciąż wolimy jadać w domu niż na mieście. Być może dlatego, że wyjście do restauracji traktujemy jako coś specjalnego i rezerwujemy na szczególne okazje. A może dlatego, że boimy się żywności niewiadomego pochodzenia i zatruć pokarmowych? Jednak musimy zdawać sobie sprawę, że większe niebezpieczeństwo zatrucia czyha na nas we własnej kuchni!