Id kategorii - 153 Itemid - 398 view - article id - 590 referer - http://aktywniepozdrowie.pl/sniadania-na-wynos/listopad/tydzie-3/590-wtorek48 uri - /sniadania-na-wynos/listopad/tydzie-3/590-wtorek48
Sałatka z pszenicy i soczewicy Składniki na 4 porcje:
100 g pszenicy
½ litra wywaru warzywnego
100 g czerwonej soczewicy
250 g selera naciowego
1 pęczek dymki
1 pęczek natki pietruszki
6 łyżek oleju sojowego
4 łyżki octu ziołowego
Pszenicę namocz na noc w zimnej wodzie. Następnego dnia ugotuj ziarna w wywarze przez 30 minut. Soczewicę umyj i około 12 minut przed końcem gotowania pszenicy dodaj ją do garnka. Selera i dymki oczyść i pokrój na małe kawałki. Natkę opłucz, osusz i posiekaj. Rozgrzej łyżkę oleju na patelni i podduś selera i dymkę. Dopraw octem, solą i pieprzem, następnie dolej resztę oleju i wymieszaj. Wsyp natkę. Pszenicę i soczewicę osącz, schłodź i dodaj do warzyw. Sałatkę możesz odstawić na 30 minut, żeby składniki się „przegryzły”.