Id kategorii - 153
Itemid - 398
view - article
id - 590
referer - http://aktywniepozdrowie.pl/sniadania-na-wynos/listopad/tydzie-3/590-wtorek48
uri - /sniadania-na-wynos/listopad/tydzie-3/590-wtorek48
boś

ZOBACZ

Programy
i kampanie Fundacji

WSZYSTKIE TREŚCI NA PORTALU POWSTAJĄ WE WSPÓŁPRACY Z WIODĄCYMI OŚRODKAMI NAUKOWO-BADAWCZYMI

pointer_zobaczZdrowo jem, więcej wiem!
projekt edukacyjny

pointer_zobaczPostaw na słońce
konkurs badawczy

pointer zobaczTradycyjny sad
konkurs grantowy

pointer zobaczFilmeko
konkurs filmowy

pointer zobaczAkademia Fundacji BOŚ
konkurs grantowy

Więcej…

Aktualna kampania

PG baner strona APZ

Piramida zdrowego
żywienia

Zobacz co kryje się pod każdym
piętrem piramidy

boś

Postaw na Słońce

PNS 7 logo

Proszę zarejestrować się w serwisie przed zapiseaniem się na listę wysyłkową.
No account yet? Register

Wtorek

drugie_sniadanie_t_03_02_salatka_mandarynki_sokWtorek

  • Sałatka z pszenicy i soczewicy
  • 3 mandarynki
  • Mała butelka soku wielowarzywnego

Sałatka z pszenicy i soczewicy
Składniki na 4 porcje:

  • 100 g pszenicy
  • ½ litra wywaru warzywnego
  • 100 g czerwonej soczewicy
  • 250 g selera naciowego
  • 1 pęczek dymki
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 6 łyżek oleju sojowego
  • 4 łyżki octu ziołowego

Pszenicę namocz na noc w zimnej wodzie. Następnego dnia ugotuj ziarna w wywarze przez 30 minut. Soczewicę umyj i około 12 minut przed końcem gotowania pszenicy dodaj ją do garnka. Selera i dymki oczyść i pokrój na małe kawałki. Natkę opłucz, osusz i posiekaj. Rozgrzej łyżkę oleju na patelni i podduś selera i dymkę. Dopraw octem, solą i pieprzem, następnie dolej resztę oleju i wymieszaj. Wsyp natkę. Pszenicę i soczewicę osącz, schłodź i dodaj do warzyw. Sałatkę możesz odstawić na 30 minut, żeby składniki się „przegryzły”.

Składnik

Jednostki

Ilość

Energia

Kcal

284

Węglowodany

g

49,1

Białko

g

13,7

Tłuszcz

g

7,7

Błonnik pokarmowy

g

9,6

talerz_zielony

Posiłek bogaty w:

białko

potas, wapń, magnez, żelazo,
cynk i miedź

witaminy A, E, B1, B2, PP, foliany, C, B6

talerze_rozowy

Posiłek ubogi w:

cholesterol

tłuszcz

Kalkulator zdrowia dziecka

Kalkulator zdrowia dziecka

Diety w rytmie fit
Higieniczna Kuchnia - W Polsce wciąż wolimy jadać w domu niż na mieście. Być może dlatego, że wyjście do restauracji traktujemy jako coś specjalnego i rezerwujemy na szczególne okazje. A może dlatego, że boimy się żywności niewiadomego pochodzenia i zatruć pokarmowych? Jednak musimy zdawać sobie sprawę, że większe niebezpieczeństwo zatrucia czyha na nas we własnej kuchni!