Id kategorii - 129
Itemid - 375
view - article
id - 856
referer - http://aktywniepozdrowie.pl/sniadania-na-wynos/lipiec/tydzien-3/856-roda
uri - /sniadania-na-wynos/lipiec/tydzien-3/856-roda
boś

ZOBACZ

Programy
i kampanie Fundacji

WSZYSTKIE TREŚCI NA PORTALU POWSTAJĄ WE WSPÓŁPRACY Z WIODĄCYMI OŚRODKAMI NAUKOWO-BADAWCZYMI

pointer_zobaczZdrowo jem, więcej wiem!
projekt edukacyjny

pointer_zobaczPostaw na słońce
konkurs badawczy

pointer zobaczTradycyjny sad
konkurs grantowy

pointer zobaczFilmeko
konkurs filmowy

pointer zobaczAkademia Fundacji BOŚ
konkurs grantowy

Więcej…

Aktualna kampania

PG baner strona APZ

Piramida zdrowego
żywienia

Zobacz co kryje się pod każdym
piętrem piramidy

boś

Postaw na Słońce

PNS 7 logo

Proszę zarejestrować się w serwisie przed zapiseaniem się na listę wysyłkową.
No account yet? Register

Środa

drugie_sniadanie_t_03_03_bruschetta_chleb_morele_wodaŚroda

 

 

  • Bruschetta
  • 3 morele
  • Butelka wody źródlanej

 

 

 

 

 

Bruschetta

Składniki na 4 porcje:

  • 4 pomidory
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • Kilka listków bazylii
  • Sól, pieprz
  • 8 kromek chleba pełnoziarnistego

Pomidory sparz wrzątkiem, obierz ze skórki, oczyść z gniazd nasiennych, a miąższ pokrój w kosteczkę. Liście świeżej bazylii porwij na niewielkie kawałki i dodaj do pomidorów wraz ze zmiażdżonym czosnkiem oraz pieprzem. Wstaw do lodówki. Kromki chleba natrzyj czosnkiem i skrop oliwą. Podpiecz w piekarniku na złoty kolor. Pomidory posól tuż przed zapakowaniem. Pamiętaj, żeby grzanki i pomidory zapakować oddzielnie, wtedy nie nasiąkną.

 

Składnik

Jednostki

Ilość

Energia

Kcal

291

Węglowodany

g

57,7

Białko

g

6,4

Tłuszcz

g

7,1

Błonnik pokarmowy

g

8,0

 

 

talerz_zielony

Posiłek bogaty w:

białko

potas, magnez, żelazo,
cynk, miedź

witaminę A, E, B1,
B2, PP, B6, C i foliany

talerze_rozowy

Posiłek ubogi w:

cholesterol

Kalkulator zdrowia dziecka

Kalkulator zdrowia dziecka

Diety w rytmie fit
Higieniczna Kuchnia - W Polsce wciąż wolimy jadać w domu niż na mieście. Być może dlatego, że wyjście do restauracji traktujemy jako coś specjalnego i rezerwujemy na szczególne okazje. A może dlatego, że boimy się żywności niewiadomego pochodzenia i zatruć pokarmowych? Jednak musimy zdawać sobie sprawę, że większe niebezpieczeństwo zatrucia czyha na nas we własnej kuchni!