Id kategorii - 157 Itemid - 403 view - article id - 631 referer - http://aktywniepozdrowie.pl/sniadania-na-wynos/grudzie/tydzie-3/631-wtorek77 uri - /sniadania-na-wynos/grudzie/tydzie-3/631-wtorek77
Ciasto: mąkę przesiej, dodaj schłodzone masło i sól, posiekaj nożem. Wlej 3 łyżki zimnej wody, szybko zagnieć ciasto. Uformuj kulę, owiń w folię, wstaw na 30 minut do lodówki.
Nadzienie: grzyby oczyść, umyć, pokrój na kawałki. Jeśli masz suszone grzyby – namocz i pokrój na kawałki. Cebule i czosnek obierz i posiekaj. Masło rozpuść w rondlu, wrzuć grzyby, duś 15 minut. Dodaj cebulę i czosnek, podduś kilka minut. Szczypiorek posiekaj, dodaj do grzybów, wlej bulion i sos sojowy, dopraw do smaku. Podduś kilka minut, aż sos zgęstnieje. Ostudź. Ciasto rozwałkuj, wyłóż nim natłuszczoną formę, piec 15 minut w temp. 200oC. Jajka roztrzep ze śmietaną, przyprawić do smaku. Na ciasto wyłóż grzyby, zalej masą jajeczną, piecz jeszcze 30 minut.