Id kategorii - 157 Itemid - 403 view - article id - 629 referer - http://aktywniepozdrowie.pl/sniadania-na-wynos/grudzie/tydzie-3/629-czwartek75 uri - /sniadania-na-wynos/grudzie/tydzie-3/629-czwartek75
Sałatka z kaszą gryczaną i papryką Składniki na 2-3 porcje:
1 szklanka ugotowanej na sypko kaszy gryczanej
po ½ strąka papryki żółtej i czerwonej
2 ogórki konserwowe
2-3 plastry wędzonej piersi z kurczaka (ew. szynki)
garść ugotowanej zielonej fasolki szparagowej
2 łyżki posiekanego koperku
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżka siekanych liści bazylii
sól i pieprz mielony
1 jajko ugotowane na twardo
Papryki oczyść z pestek, pokrój w drobną kostkę. Tak samo pokrój ogórki, wędlinę i jajko. Fasolkę pokrój na 2-3 cm kawałki. Do miski wrzuć kaszę, dodaj paprykę, ogórki, fasolkę, wędlinę. Dosyp koperek. Wymieszać, polej oliwą i dopraw solą i pieprzem. Ponownie wymieszaj, odstaw na 10-15 minut do lodówki aby smaki się“przegryzły“.