Id kategorii - 228 Itemid - 405 view - article id - 953 referer - http://aktywniepozdrowie.pl/nie-kasowa/ciekawostki/953-z-czego-wynika-efekt-wzdymajcy-rolin-strczkowych uri - /nie-kasowa/ciekawostki/953-z-czego-wynika-efekt-wzdymajcy-rolin-strczkowych
Z czego wynika efekt wzdymający roślin strączkowych?
Rośliny strączkowe, do których należą między innymi fasola, groch, bób, soja czy soczewica, stanowią wartościowy składnik naszej diety. Choć są bogatym źródłem wielu substancji odżywczych (białka roślinnego, błonnika, witamin – głównie z grupy B, oraz wapnia, potasu, magnezu czy żelaza), jednak zawierają również substancje gazotwórcze.
Za efekt wzdymający roślin strączkowych odpowiedzialne są oligosacharydy, do których należą między innymi: rafinoza, stachioza i werbaksoza. Grupa ta zwana jest również galaktocukrami, ponieważ w ich skład wchodzi cukier – galaktoza, która połączona jest wiązaniem alfa-galaktozydowym z resztą cukrową. Cukry te nie są trawione i przyswajane przez człowieka, ponieważ w naszym organizmie brakuje enzymu o nazwie alfa-galaktozydaza, który rozkłada takie wiązania. Mimo tego, że organizm ludzki nie jest zdolny do rozkładania tych wiązań, są one rozkładane w jelicie grubym człowieka przez obecną tam mikroflorę bakteryjną. Podczas tych przemian powstają gazy, takie jak wodór, metan i dwutlenek węgla. Ilość czynników gazotwórczych w roślinach strączkowych warunkowana jest stopniem ich dojrzałości – im bardziej nasiona są dojrzałe, tym więcej zawierają galaktocukrów. Do wzdęć w największym stopniu przyczynia się stachioza, a następnie rafinoza. Wykazano, że werbaksoza praktycznie nie posiada takich właściwości.
Należy zaznaczyć, że dzięki odpowiedniej obróbce nasion roślin strączkowych możliwe jest usunięcie stachiozy nawet w 60%, a rafinozy – w 70%. Dlatego też, by w jak największym stopniu usunąć niepożądane cukrowce, nasiona roślin strączkowych namacza się przed gotowaniem. Warto również wspomnieć, iż związki te znajdują się również w innych warzywach, np. w cebuli czy porze.