Id kategorii - 322 Itemid - 480 view - article id - 1665 referer - http://aktywniepozdrowie.pl/niadania-na-wynos-423/czerwiec/tydzie-3/1665-24-czerwca uri - /niadania-na-wynos-423/czerwiec/tydzie-3/1665-24-czerwca
Drożdże rozpuść w ¼ szklanki letniej wody, dodaj pół łyżeczki cukru i wymieszaj. Rozczyn oprósz mąką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 15 minut. Do dużej miski przesiej mąkę, wymieszaj z solą, rozczynem, resztką ciepłej wody i łyżką oliwy. Połącz składniki w jedną kulę i wyłóż na stolnicę/blat. Ciasto wyrabiaj ok. 10 minut aż będzie elastyczne. Możesz w razie potrzeby podsypywać mąką. Wyrobione ciasto włóż z powrotem do miski, przykryj czystą ściereczką i odstaw na 1 godzinę. Pomidory przełóż do rondelka, dodaj 1 łyżkę oliwy, szczyptę soli, pieprzu, zioła suszone i odrobinę cukru. Całość gotuj na wolnym ogniu bez przykrycia ok. 10 minut. Umytą cukinię i paprykę pokrój i zgrilluj na mocno rozgrzanej patelni grillowej. Cebulkę pokrój w drobne piórka. Wyrośnięte ciasto podziel na dwie części, uformuj kule i rozwałkuj na dwa placki. Ciasto ułóż na blaszce z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia i odstaw do wyrośnięcia jeszcze na 30 minut. Piekarnik rozgrzej do maksymalnej temperatury (250oC, termoobieg). Na każdej pizzy rozprowadź sos pomidorowy, ułóż dodatki i posyp startym serem. Piecz w górnej części piekarnika ok. 10-15 minut.