Id kategorii - 47 Itemid - 80 view - article id - 1255 referer - http://aktywniepozdrowie.pl/najczciej-zadawane-pytania/1255-co-to-s-puste-kalorie uri - /najczciej-zadawane-pytania/1255-co-to-s-puste-kalorie
Termin „puste kalorie” odnosi się do produktów spożywczych o dużej zawartości kalorii i jednocześnie niskiej wartości odżywczej. Są to przede wszystkim produkty bogate w tłuszcz i/lub cukier, ale ubogie w witaminy i składniki mineralne. Do najpopularniejszej żywności, która dostarcza nam jedynie dużej ilości kalorii, zaliczamy:
słodycze, takie jak np. cukierki, ciasta, ciasteczka, lody – składają się przede wszystkim z cukru i/lub tłuszczu,
słone przekąski, np. chipsy, prażynki – zawierają dużą ilość tłuszczu,
słodkie napoje gazowane, napoje energetyzujące, słodzone soki owocowe – zawierają duże ilości cukru,
żywność typu fast food – zawierają duże ilości tłuszczu,
alkohol – 1 g alkoholu dostarcza 7 kcal.
Powyższe produkty stanowią przede wszystkim skondensowane źródło energii pozbawionej znaczącej wartości odżywczej. Organizm człowieka może wykorzystać tylko część energii zawartej w pożywieniu – nadmiar energii jest odkładany w postaci tkanki tłuszczowej. Dlatego tak ważna jest podaż energii w zależności od potrzeb naszego organizmu.
Warto na co dzień ograniczyć spożywanie produktów dostarczających „pustych kalorii” i na przykład znaleźć „odpowiedniki”, które będą charakteryzowały się niższą zawartością cukru i/lub tłuszczu oraz wyższą wartością odżywczą. Zawsze możemy dokonać wyboru – np. szklankę słodkiego napoju gazowanego, która może zawierać nawet 7 łyżeczek cukru, zastąpić szklanką soku owocowego bez dodatku cukru lub wodą. Słodkie płatki śniadaniowe, w których składzie znajduje się cukier, możemy zamienić na własnoręcznie przygotowane musli bez dodatku cukru. Podjęcie korzystnej dla zdrowia decyzji ułatwi nam na pewno zapoznanie się z informacjami o składzie i wartości odżywczej danego produktu znajdującymi się na etykiecie.