Id kategorii - 61 Itemid - 4 view - article id - 3378 referer - http://aktywniepozdrowie.pl/aktualnosci/3378-platki-owsiane-dobry-start-sniadaniowy uri - /aktualnosci/3378-platki-owsiane-dobry-start-sniadaniowy
Owies jest zbożem o prozdrowotnym działaniu na organizm człowieka, będącym cennym źródłem wielu bioaktywnych składników odżywczych i substancji, takich jak: białka, węglowodany, składniki mineralne, witaminy czy polifenole. Stanowi dobre źródło potasu, wapnia, magnezu, żelaza i cynku. Owies jest dobrym źródłem błonnika pokarmowego, którego w płatkach owsianych jest około 14%. Jest również zbożem najbogatszym w białko. Spośród aminokwasów, pod względem żywieniowym najcenniejsza jest frakcja globuliny, która w białku owsa stanowi 50–80%, natomiast w pozostałych zbożach 2–12%. Globuliny wiążą tłuszcze i glukowse, także odpowiadają za mechanizmy odpornościowe.
Jego właściwości zdrowotne powinny skłaniać nas do częstszego sięgania po produkty owsiane, zwłaszcza, że spożywanie posiłków zawierających przetworzone ziarno owsa przyczynia się do m.in:
obniżenia nadmiernego poziomu cholesterolu,
korzystnego oddziaływania przy leczeniu cukrzycy,
usuwania wolnych rodników,
zmniejszania ryzyka zapadalności na raka jelita grubego,
poprawy perystaltyki jelit.
Płatki owsiane są stosunkowo niedrogim, wartościowym w składniki odżywcze, nadającym się idealnie na bazę do naszych codziennych śniadań produktem. Można przyrządzać je na wiele sposobów takich jak: ciastka, ciasta czy desery na zimno. Łącząc je z różnego rodzaju bakaliami, orzechami oraz owocami mogą tworzyć znakomity zestaw śniadaniowy o dużej zawartości węglowodanów złożonych, które trawiąc się dłużej stopniowo dostarczają energii w ciągu dnia, zmniejszając ochotę na podjadanie między posiłkami.
Źródła:
Gibiński M., Gumul D., Korus J. (2005). Prozdrowotne właściwości owsa i produktów owsianych. ŻYWNOŚĆ. Nauka. Technologia. Jakość, 4 (45) Supl., 49 – 60.
Zarzecka K., Gugała M., Mystkowska I., Baranowska A., Sikorska A., Zarzecka M. (2018). Odżywcze i prozdrowotne właściwości ziarna owsa i przetworów owsianych. Kosmos Problemy Nauk Biologicznych T67, NR2 (319), 409- 414, Katedra Agrotechnologii Uniwersytet Przyrodniczo-Humanistyczny w Siedlcach
Malinowska E., Szefer P. (2005). Zawartość wybranych pierwiastków w pieczywie o raz roślinnych dodatkach do pieczywa. Roczn. PZH 2005, 56 NR 2, (171-178)